Cunoaște ideile de afaceri ale liceenelor și liceenilor înscriși în „Școala de afaceri la Bălți” ce dezvoltă propriile idei de startup

38 de tinere și tineri din regiunea Bălți învață bazele unei afaceri tehnologice în cadrul proiectului educațional „Școala de afaceri la Bălți”. Liceenii cunosc cum pot crea un startup tehnologic, fiind conectați cu mentori și experți atât din Republica Moldova, cât și de peste hotarele țării.

Într-o perioadă de cinci săptămâni liceenele și liceenii au învățat ce este un startup și care este diferența dintr-un startup tehnologic și afacere tradițională. Cum aceștia pot găsi o idee de afacere profitabilă, cum pot ajunge la clienții ce au nevoie de produsul/serviciul lor. La fel aceștia au cunoscut noțiunile de logo, branding și poziționare. 


Iată care sunt câteva din ideile dezvoltate în program:

–  o aplicație online ce va conecta oamenii care au nevoie să lase animalele de companie în supravegherea și grija cuiva pe o anumită perioadă de timp; 

– platformă ce va administra ridicarea mobilei nefolosite, recondiționarea acesteia și plasarea în uz în continuare; 

– un website sau soft care ar oferi legătura dintre studenții care au finisat universitatea și caută un loc de muncă și companiile care sunt interesați în găsirea unor tineri specialiști;

– un site de educație pentru elevi, unde va fi concentrată toată informația necesară din cursul școlar: lecții, link-uri utile și referințe;

– platformă ce uneşte creatorul direct cu utilizatorul printr-un sistem de feedback-uri şi cursuri.

„Am aflat despre această școală prin intermediul rețelelor de socializare și m-am gândit că ar fi bine să încerc ceva nou. De fapt, nu am avut interese profunde în antreprenoriat, dar această oportunitate de a învăța ceva nou, m-a intrigat și mi-a oferit motivație de a face lucruri nemaipomenite..

În urma primului eveniment ”Founders Breakfast” din cadrul programului, am rămas impresionată de afacerea Dianei Ivanov. Datorită discursului și sfaturilor ei, mi-a venit și mie ideea de serviciu care îngrijește de niște drăgălășenii, în cazul meu, animalele de companie. De asemenea, faptul că acest serviciu nu este dezvoltat în Republica Moldova, m-a motivat și mai mult. În urma analizării ideilor echipei, această idee a fost cea finală la care noi lucrăm în continuare”, comentează Alexandra Apostol, participantă în program. 

Participantele și participanții din program sunt grupați în dependență de interese și, dezvoltă abilități de leadership, muncă în echipă și gestionarea timpului. 

„Am aflat de școala de afaceri de la profesorii noștri din liceu. Interesul pentru antreprenoriat a apărut atunci când colaboram cu câțiva colegi asupra unui proiect, și fiind un mic lider, mă întrebam cum pot să eficientizez munca. Așteptările mele de la Școala de afaceri la Bălți” au fost și sunt de a-mi dezvolta spiritul civic și gândirea în perspectivă de lungă durată. Experiența de lucru cu oamenii complet necunoscuți pare pentru mine destul de atrăgătoare, întrucât, mă scoate din zona de confort” spune Rezmeriță Stanislav, participant în program.  

În cadrul evenimentului Absolvirea Startup School aceștia vor prezenta ideile de afaceri la care au lucrat timp de două luni, iar cele mai bune echipe vor fi premiate.

Pre-acceleratorul Startup School este unul național, cu accent de dezvoltare pe regiunile din Bălți și UTA Găgăuzia. Astfel, programul are mai mulți donatori pentru „Școala de afaceri la Bălți” și „Бизнес-школa в АТО Гагаузии” din cadrul Startup Moldova, fiind realizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei în cadrul Proiectului Tekwill, implementat de către Dreamups. 

Partenerul general al proiectului și organizației Dreamups este Orange Systems, care susține inovația și antreprenoriatul pentru a fortifica ecosistemul de startup-uri din Republica Moldova.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *