Pandemia de COVID19 a schimbat paradoxal noțiunea de normalitate. Prestarea muncii la distanță a fost unul din cele mai interesante aspecte din viața cotidiană care a suferit modificări vizibile. Dacă acum un an în urmă munca la distanță putea fi considerată ceva imprevizibil, astăzi este rutina cea mai sigură pentru sănătatea noastră și a celor din jur.
Conceptul de „work remote” este unul cunoscut pentru companiile tech. Comunicarea centralizată prin e-mailuri, chat-uri și apeluri video a fost prima încercare de adaptare către „noua realitate”. Însă, pe parcurs, au apărut diferite provocări care se reflectă adânc asupra sănătății atât fizice, cât și celei mentale a fiecărui individual ce a lucrat de acasă:
Singurătatea continuă
Înainte de pandemie, oficiul reprezinta rutina zilnică de 8h pe zi, avalanșa interminabilă de sarcini și interacțiunea cu colegii de muncă. Acum ai parte de experiența muncii online, însă, ești lipsit de comunicarea cu ei, vecinii de masă. Din cauza izolării, la care suntem expuși, suntem fără posibilitatea de a comunica, iar astfel de momente duc la stările de tristețe.
Lipsa de încredere
Există două tipuri de persoane: prima, care aude de ședințe și este entuziasmată și a doua care aruncă ochii peste cap atunci când aude aluzia unei adunări colective. Un lucru este cert, ședințele sunt o modalitate bună de a interacționa atât cu angajatorul și cu colegii de muncă. În acest interval de timp se construiește loialitatea față de activitatea ta. Din nefericire, în mediul online, încrederea este un aspect complicat de căpătat și construit atunci când lucrezi cu mai mulți oameni în echipe.
Spațiul dedicat muncii
Mentalitate de lucru și biroul personal sunt mai complicat de adaptat atunci când nu ai o cameră acasă specială pentru job-ul tău. Atunci când ai un dress-code lejer, ești capabil să îți gestionezi maniera de muncă după propria plăcere. Presiunea că lucrezi în continuu există deoarece atunci când deconectezi calculatorul, creierul tău, din păcate, nu lucrează așa. Lipsa delimitării dintre muncă și viața de acasă ne afectează psihologic.
La sfârșitul primăverii vei putea găsi soluții pentru toate problemele enumerate mai sus, și nu numai. Organizația Dreamups pregătește pe 21-23 mai hackathonul „Inovație pentru munca la distanță” unde timp de trei zile vor fi dezvoltate produse tehnologice destinate pentru rezolvarea provocărilor întâlnite în prestarea muncii la distanță.
Mai multe detalii găsești aici și formularul de aplicare e aici. Fii eroină sau erou fără birou!
Hackathonul „Catalyst” este organizat de Dreamups, partener general Orange Moldova și face parte din programul Tekwill Ambassadors 2021 realizată cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill” implementat de ATIC.