Programul național Startup School revine în 2025 pentru a sprijini elevii și profesorii din Republica Moldova în dezvoltarea abilităților antreprenoriale tehnologice. În ediția anterioară, peste 1.200 de elevi și 50 de profesori din 45 de școli au creat idei de afaceri inovatoare în domenii precum educație, sănătate, psihologie, networking, medicină și alimentație.
Startup School este un program educațional gratuit de 8 săptămâni, în care elevii învață fundamentele antreprenoriatului tehnologic și cum să folosească instrumente digitale și AI pentru a se adapta unui mediu în continuă schimbare.
În 2025, la cea de-a 6-a ediție, programul se va desfășura online între 31 martie – 14 iunie, cu un eveniment de absolvire (Demo Day) offline.
5 beneficii pentru profesori. De ce să aplici în program?
Profesorii sunt un model pentru elevi, iată de ce, participarea într-un program precum Startup School le va oferi ocazia să ghideze tinerii în lumea startup-urilor, să-i ajute să-și descopere pasiunile și să dezvolte abilități esențiale pentru carierele lor viitoare. Astfel, vor contribui la formarea unei noi generații de antreprenori capabili să rezolve problemele comunității și ale lumii cu ajutorul ideilor și soluțiilor inovatoare.
Prin participarea în program profesorii vor beneficia de:
- Dezvoltarea abilităților profesionale în antreprenoriatul tehnologic și aprofundarea metodelor moderne de predare, utilizând platforme de e-Learning și instrumente digitale, pentru o adaptare rapidă la mediul educațional în continuă schimbare.
- Apreciere financiară pentru dedicarea și implicarea activă pe parcursul celor 8 săptămâni ale programului, în care vor ghida elevii în prima lor experiență antreprenorială.
- Rol de ambasador al inovației și contribuție semnificativă la dezvoltarea educației antreprenoriale în școli, devenind un promotor al inovației și al unui mediu educațional modern.
- Acces la o rețea de profesioniști din domeniul antreprenorial și colaborare cu experți, care vor oferi instruire și suport pe durata programului.
- Recunoaștere și apreciere națională pentru dedicarea și contribuția la formarea unei noi generații de tineri inovatori.
Cum funcționează programul Startup School?
Startup School este un program educațional gratuit destinat elevilor și profesorilor din toată țara. Pe parcursul a 8 săptămâni, elevii, ghidați de profesori, vor învăța cum să dezvolte o afacere tehnologică.
Prin intermediul platformei de e-Learning dedicate, participanții vor accesa lecții video preînregistrate, împreună, în sala de clasă, cu ghidare din partea profesorului. Lecțiile acoperă fundamentele antreprenoriatului tehnologic, precum și utilizarea instrumentelor digitale și a inteligenței artificiale. Toate aceste resurse vor ajuta elevii să dezvolte propriile idei de afacere.
Cele mai inovative echipe își vor prezenta proiectele în fața juriului, în cadrul evenimentului final (Demo Day) de la Chișinău, unde vor fi premiate pentru realizările lor.
Pentru a ghida elevii, profesorii vor beneficia de instruire specială în cadrul formării „Training of Tutors”, precum și suport din partea mentorilor (fondatori de afaceri tehnologice) și a organizatorilor.
Ai decis să faci primul pas în antreprenoriatul tehnologic? Află cum poți aplica fie că ești elev/ă sau profesor/profesoară.
Profesorii din gimnazii, licee, colegii și școli profesionale pot aplica în program alături de elevi cu vârste între 14 și 18 ani. Pentru a aplica, trebuie să studieze regulamentul programului și să trimită dosarul până pe 23 martie, inclusiv, la adresa de email hello@dreamups.md.
Elevii sunt invitați să împărtășească această oportunitate cu profesorul/profesoara lor preferat/ preferată și să aplice împreună.
4 Martie – Webinar „Întrebări și răspunsuri”
Profesorii, reprezentanții administrației și elevii interesați sunt invitați la webinarul „Ce este Startup School? – Sesiune de întrebări & răspunsuri”. Aceasta va avea loc online, pe 4 martie. Pentru a primi link de acces la sesiune, este necesară completarea acestui formular.
Startup School este un program național de educație antreprenorială, desfășurat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, organizat de Dreamups, cu sprijinul Fundației Orange Moldova și Kaufland Moldova, implementat cu expertiza organizației Sigmoid.