De la inovații pentru educație, finanțe, resurse umane, industria vinurilor, agricultură, artă și chiar dating, 180 de entuziaști din 12 țări din Europa Centrală și de Est au avut curajul să aplice la acceleratorul regional pentru startup-uri tech în faza de idee, Upcelerator, ca să învețe treptat traseul necesar pentru validarea și lansarea propriului startup.
La data de 11 martie a fost lansat acceleratorul regional Upcelerator, ediția Orange Digital Center, care a adunat fondatori tech din diferite colțuri ale lumii, fiecare cu o idee de startup și dorința de a crea afaceri mărețe și cu impact global.
Această ediție a adunat un număr record de 180 aplicări, adică 180 de inițiative antreprenoriale, un semn bun că tot mai mulți doritori vor să încerce rolul de antreprenor și vor să răspundă problemelor cu care se confruntă în comunitățile lor, prin inovație și tehnologie.
În ediția de primăvară a acceleratorului, Dreamups a anunțat un număr de locuri disponibile pentru 50 de echipe, însă într-un final au fost acceptate în program 90 de idei de startup-uri tech promițătoare. Ideile de startup selectate sunt din domeniul tehnologic, la intersecția cu specialități ca: medicină, divertisment, securitate cibernetică, alimentație și agricultură, finanțe, educație, digitalizare, love tech și networking.
Mihai STIPANOV, Fondator Dreamups și Mozaic: „Ce facem noi în Upcelerator? Încercăm să construim un program în care veți învăța cum să construiți un startup cu impact semnificativ. Să lucrezi la un startup este foarte greu, ba chiar mai mult, mereu trebuie să ai acea motivație să te trezești în fiecare zi și să lucrezi la el, chiar dacă știi că cel mai probabil acesta va eșua. Deci, de unde să găsești acea motivație? Ea se trage din viziunea startup-ului vostru, din misiunea acestuia. Dacă această misiune nu este destul de mare, nu veți fi dispuși să vă treziți în fiecare dimineață și să oferiți tot timpul pentru a dezvolta idee dată. De aici și vine impulsul pe care vreau să vi-l transmit: Dream big. Vizualizați măreț. Sper că Upcelerator vă va ajuta să gândiți diferit.”
Acesta este al 10-lea program de accelerare în istoria Dreamups, însă este pentru prima dată când participarea este complet gratuită, equity free, pentru toți participanții, datorită parteneriatului strategic cu Orange Digital Center. Creat în Moldova în 2023, Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale și antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat.
Însă ce fel de startup global, fără acces la o piață de desfacere internațională? Această provocare e rezolvată de un alt partener al programului, care susține în mod repetat acceleratorul Upcelerator, Central European Initiative (CEI). Ei promovează colaborarea și popularizarea inovației în țările membre ale CEI, și transferul de cunoștințe dintre mentorii și experții ce reprezintă aceste țări.
Programul este susținut și de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ce susțin organizația Dreamups în dezvoltarea misiunii sale în cadrul unui parteneriat strategic anual.
În următoarele 3 luni, 90 de echipe vor lucra cu peste 30 de mentori din 11 țări, ca să ghideze fondatorii/fondatoarele să-și valideze ideile prin metodologia Customer Development. De asemenea, aceștia vor învăța toate aspectele de bază ale dezvoltării unui startup inovator și scalabil. Printre temele cercetate sunt aspectele legale, scalabilitate, go to market, fundraising, pitching și altele. Cele mai bune idei și echipe vor avea șansa să câștige o investiție de 25,000+ euro de la comunitatea de investitori angel Mozaic.
Organizatorii nu se opresc aici. Este deja a 2-a ediție la care Dreamups găzduiește un program de continuitate a suportului pentru cele mai promițătoare startup-uri generate în Upcelerator – e vorba de acceleratorul de tracțiune UpNext, unde startup-urile selectate vor continua să primească sprijin pentru a-și crește principalii indicatori de 10 ori.
Aceasta e posibil datorită unui alt parteneriat strategic al organizației – WNISEF, prin intermediul USAID, care în mod repetat oferă suport pentru startup-uri să se extindă pe noi piețe și să ridice următoarea rundă de investiție.
Mentorii și experții internaționali care s-au alăturat programului sunt la fel de impresionanți precum ideile participanților. Fondatori cu o vastă expertiză, ei sunt pregătiți să împărtășească insight-uri în domeniul tech și să ghideze participanții pe tot parcursul programului. În plus, dedicarea în facilitarea succesului fiecărui participant este implicată prin disponibilitatea lor constantă și determinarea de a contribui la dezvoltarea comunității antreprenoriale la nivel regional.
Acceleratorul la etapa idee, Upcelerator 2024, desfășurat online, în limba engleză, cuprinde 13 module pentru dezvoltarea pas cu pas a unui startup scalabil. Pe tot parcursul programului, participanții vor interacționa cu membri ai comunității antreprenoriale globale, vor accesa resurse educaționale și activități practice online, vor obține feedback de la mentorii rezidenți, fondatori de startup, și susținerea atât a organizatorilor, cât și a colegilor din program.
Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center, co-finanțat de CEI – Central European Initiative, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Western NIS Enterprise Fund, dar și sprijinit de comunitatea de investitori „Mozaic”.