Manuel Koelman a dezvoltat companii din 2003 și a experimentat diferite abordări de management ale acestora. El a administrat atât companii cu un singur asociat, cât și cele cu peste 100 de angajați. El a fost invitatul startupgrind, ediția din 20 noiembrie – From Zero to Hero: A Corona Turnaround Story.
„Întotdeauna am vrut să devin antreprenor. Am vrut întotdeauna să fiu independent și nici nu știam ce înseamnă antreprenoriatul pe atunci, dar simțeam că pot să fiu propriul meu șef. Am fondat prima companie în 2003. Din 2010 misiunea mea cu PIRATE.global este de a promova și dezvolta activ antreprenoriatul și gândirea antreprenorială. Creăm evenimente unice, oferim acces la talentul ingineresc și investim capital. Principalul nostru obiectiv de investiții este în companiile B2B în stadiu incipient axat pe tehnologie. Spre deosebire de majoritatea investitorilor de risc, ne place să investim în companii care se străduiesc din timp să obțină profitabilitate.”
De asemenea, Manuel ajută directorii corporativi să înțeleagă cum funcționează startup-ur-ile tehnologice, pornirea ADN-ului și îi ajută să traducă în strategie digitală și acțiuni specifice. Având în vedere contextul, fezabilitatea și eficacitatea.
„Focusul meu nu a fost banii, ci procesul de construire a unei companii, crearea de organizații unde eu aș dori să lucrez. Odată, am acordat atenție deosebită produsului și perfecționarea acestuia, însă, am uitat de piață și de interdependența acestor două elemente. A eșuat complet în 2010 acest start-up.”
Originea PIRATE.global
Manuel l-a cunoscut mai târziu pe Till Ohrmann și au ajuns la concluzia că ar fi grozav să organizeze o conferință despre antreprenori în Germania. Aceștia au ales orașul Köln, al patrulea oraș ca mărime în Germania, iar acolo, practic a avut loc „originea piraților“.
Cât de straniu nu ar suna, dar putem să comparăm pirații cu antreprenorii, deoarece ambii în cauză au percepția riscului.
„La început a fost un eveniment cu voluntari, ulterior, în 2014 am construit o companie în jurul acestuia. Nu am vrut niciodată să câștigăm cu adevărat bani cu asta, deoarece știam că este un concept unic. Compania a crescut deoarece nimeni altcineva nu a făcut-o până la noi. Credem că lumea are nevoie de comunitatea de start-up și de acolo pot spune că mereu pornim de la origini.”
Antreprenorii sunt cei care rezolvă probleme
„Un element important în fiecare organizație este filosofia acesteia. Manuel spune că dacă vrei să construiești o cultură antreprenorială, atunci tu trebuie să treci peste bariera mentalității.
Neapărat, acolo unde o echipă gândește și acționează antreprenorial, trebuie să le oferi încredere și responsabilitate. Oameni trebuie să fie conștienți de promisiunile făcute de ei. Responsabilitatea este abilitatea ce se reflectă în cultura noastră organizațională. Noi nu numărăm zilele de vacanță, nu calculăm timpul petrecut la în cadrul muncii deoarece suntem într-un mediu creativ.”
Măsurați timpul, deoarece timpul nu este egal cu productivitatea.
La fel, în compania dezvoltată de Manuel nu există ierarhie, deoarece el consideră că astfel oamenii tind să se simtă autoritari. Munca în spațiul creativ nu are nevoie de autoritate oamenilor.
Știam că suntem toți într-o barcă, și inevitabil, vom fi toți afectați într-un final
„Dacă aș întoarce timpul înapoi aș dori ca noi să putem să acționăm mai rapid. Atunci când am văzut că virusul a ajuns și în Europa, trebuia să înțelegem că avem de a face cu o pandemie eventuală.
Însă, datorită încrederii în echipă, am înțeles că suntem toți în aceeași barcă. Vom fi toți afectați dar dacă suntem împreună vom putea de pierdut mai puține. Noi am fost unii cu alții transparenți și rezolvam problemele cât mai dinamic.
Chiar cred că evenimentele online sunt viitorul și cu cât durează mai mult pandemia, cu atât mai mulți oameni se obișnuiesc cu acest fenomen.
Este uimitor cum de obicei oamenii folosesc tehnologia și se conduc după tendințele impuse de acestea, însă acum, totul este invers. Tehnologia se acomodează după necesitățile oamenilor. Simt că în următoarele 6 – 18 luni vom avea niște posibilități frumoase de dezvoltare a evenimentelor.
Îmi place să am mai multe moduri de a face rețea și mai multe moduri de a avea întrebări și răspunsuri. totul va fi rezolvat în timp în următoarele șase până la 18 luni, cred că vom vedea salturi mari în tehnologie.”
Startup Grind este cea mai mare comunitate de start-up independentă, care educă activ, inspiră și conectează 215.000 de fondatori în peste 185 de orașe. Piatra de temelie a comunității noastre globale sunt evenimentele lunare care prezintă fondatori locali de succes, inovatori, educatori și investitori care împărtășesc lecțiile învățate pe drumul spre construirea de companii mari. Înființată în Silicon Valley, Startup Grind a găzduit acum 2.000 de chat-uri de la începutul fondării sale în 2010.
În Republica Moldova, evenimentele sunt organizate din 2016 de acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups și au fost create peste 40 de evenimente cu speakeri internaționali și locali.