Problemele de mediu uneori par departe de noi, însă ele sunt aici, acasă. Le simțim impactul în fiecare zi: ne afectează agricultura, apa pe care o consumăm, sănătatea și economia.
Din fericire, Moldova a devenit un laborator de soluții inovatoare pentru problemele de mediu. Avem cel puțin 5 exemple care arată că noi, moldovenii, nu numai că ne putem implica, dar o și facem deja – ca să luptăm cu poluarea de plastic și nu doar. Hai să vedem care sunt unele din soluțiile „made in Moldova”:
- Bijuterii din Plastic Reciclat
Unul dintre exemplele de succes este startup-ul Recycline Moldova, care transformă deșeurile din plastic în bijuterii autentice. Ei colectează plasticul de tipul 2 și 5 de la afacerile locale și comunitate, care apoi este sortat, mărunțit și transformat în plăci din care se taie, după o formă de design creată chiar de echipa Recycline, viitoarele bijuterii.
Într-un final, cerceii sunt șlefuiți și pregătiți pentru a fi purtați cu mândrie. Astfel, prin utilizarea deșeurilor din plastic drept materie primă, startup-ul promovează economia circulară, ecologia și reduce impactul poluării plastic asupra mediului.
- Proiecte pentru Eficiența Energetică a Clădirilor Publice
Green City Lab este o organizație din Moldova care ajută clădirile publice (și nu doar) să utilizeze mai puțină energie electrică și termică. În 2022-2023, aceștia au transformat Internatul pentru copiii lăsați fără îngrijire părintească din Cărpineni – într-o clădire sustenabilă – prin izolarea acesteia, instalarea panourilor solare și trecerea de la încălzire cu gaz natural la cea pe bază de biomasă.
Totodată, prin proiectul național de implementare a Sistemului Informațional de Management Energetic (EMIS), organizația își propune să analizeze consumurile de energie și apă a 3000 de clădiri publice, fapt care are potențial de reducere a cheltuielilor cu 5-15% prin simpla informare a administratorilor despre câtă energie consumă clădirea pe care o gestionează, fără costuri suplimentare. Aceste schimbări contribuie la reducerea poluării și emisiilor de CO2 în toată Moldova.
- Case Ecologice din Panouri cu Izolație din Paie Presate
EvEco construiește case ecologice din materiale naturale precum paie presată, lemn, argilă, nisip și var. Aceste case sunt puternice și rezistente la incendii, rozătoare și cutremure. Panourile solare instalate pe acoperișul lor le permit să producă propria energie și să economisească bani la facturile pentru electricitate și gaz.
Tehnologia utilizată de EvEco este recunoscută la nivel global, cu peste 100 000 de astfel de case construite în SUA și peste 1 500 în Franța. Un exemplu local este Orașul Caprelor KOZY, cel mai mare complex turistic ecologic din Moldova, realizat de EvEco.
- Plantarea a 1 000 000 de Copaci în Moldova
Inițiativa Million Trees Moldova este realizată de Asociația Obștească „Hai Moldova”, care s-a angajat într-o misiune importantă de a planta 1 000 000 de copaci în țara noastră, având în vedere că doar 11% din teritoriul Moldovei este împădurit, – ceea ce reprezintă cel mai mic procentaj din Europa.
Totuși, echipa „Hai Moldova” a reușit, în 4 ani, din 2019 și până astăzi, să planteze 200.000 de copaci pe terenurile alese cu grijă, cu susținerea și ajutorul voluntarilor, companiilor multinaționale și afacerilor locale. Plantarea pădurilor ajută la curățarea aerului, solului și apei. Copacii sunt selectați în funcție de specificul terenului și sunt îngrijiți și monitorizați, astfel încât în 10 ani să devină păduri puternice și sănătoase. Aceasta inițiativă sensibilizează oamenii despre importanța pădurilor pentru bunăstare și echilibru ecologic.
- Comunitate Ecologică în Satul Rîșcova
EcoVillage este o comunitate dedicată practicilor sustenabile, cu centrul în resortul cu același nume din satul Rîșcova. Aici, clădirile sunt construite din materiale ecologice și sunt dotate cu panouri solare pentru a captura energia solară și utiliza la maximum lumina și căldura oferite de soare. Comunitatea utilizează și energia termică din biomasă.
Membrii, inclusiv sătenii din Rîșcova, se implică activ în organizarea atelierelor practice, precum grădinăritul, compostarea, gătitul vegan, eco-construcțiile, eficiența energetică și plantarea de copaci.
Și tu poți face o schimbare în Moldova. Înscrie școala ta în proiectul Verde Play, primește instruire și susținere gratuită pentru a crea propriul proiect ecologic.
Aceste inițiative ne demonstrează că suntem în stare să inovăm, la noi acasă, indiferent de vârstă. Putem să acționăm pe termen lung și să începem de la educație.
Dacă ești profesor/profesoară sau director/ă de școală, adaugă disciplina extracurriculară „Inovații și Sustenabilitate”, pentru a ajuta elevii tăi să devină lideri ai schimbării chiar de pe băncile școlii.
Înscrie școala ta în proiectul Verde Play până pe 26 iulie, ora 23:59. Studiază: https://bit.ly/Regulament_de_Aplicare
Iar dacă ești elev sau părinte, inițiază un dialog cu profesorii din școala ta despre cum poți face instituția în care înveți mai sustenabilă. Un prim pas? Recomandă Verde Play.
Urmărește proiectul pe Facebook și Instagram.
Adresează întrebările tale lui Victor Marițoi, manager de proiect, la hello.verdeplay@gmail.com sau la telefon 060 988 355 – Dreamups.
Proiectul „Verde Play” este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, MoldControl, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.