În cadrul a 48 de ore, participante și participanți cu expertiză din diferite domenii au lucrat în echipe și au identificat problemele cu care s-au confruntat în munca remote în hackathon-ul online „Inovație pentru munca la distanță”.
Peste 50 de oameni, dispersați în toată lumea și țara, s-au conectat și au utilizat diferite instrumente digitale pentru a accelera lucrul în echipe, într-un cadru de timp restrâns.
Scopul evenimentului a fost ca participantele și participanții să poată identifica clar problemele întâlnite/relaționate cu munca la distanță, validarea problemei și ideii și să creeze un prototip al soluției tehnologice la care au lucrat 48 de ore, ceea ce putea fi un site sau o aplicație.
Echipa care s-a descurcat cel mai bine cu validarea problemei și soluției a fost „PROF e Book”,
Apropo, din cele 140+ aplicări, cei mai mulți înregistrați au fost din domeniul IT și educație. Deducem că din cauza pandemiei ei au avut cel mai mult de suferit. Nemijlocit, profesorii/educația necesită cel mai mult inovație în munca lor de la distanță.
„Educația mereu a fost o prioritate națională, iar pandemia ne-a demonstrat că digitalizarea acesteia este necesară. Da, avem probleme. Sunt profesoară și sunt extenuata de haosul birocratic, de lipsa resurselor educaționale adaptate, publicații neprotejate pentru drepturile de autor, lipsa unui spațiu virtual de valorificare a abilităților personale și profesionale.”
„PROF e-Book” propune crearea unei platforme care valorifică potențialul cadrelor didactice prin crearea de cărți digitale adaptate contextului de învățare.
Echipa câștigătoare beneficiază de premii din partea partenerului General al Dreamups, Orange Systems, instrumente de facilitare a lucrului și invitație de participare gratuită în acceleratorul de idei de afaceri tehnologice, Upcelerator by Dreamups.
Hackathonul „Catalyst” este organizat de Dreamups, partener general Orange Moldova și face parte din programul Tekwill Ambassadors 2021 realizată cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill” implementat de ATIC.