Startupul nu este altceva decât o idee grozavă! Se întâmplă, uneori, ca aceste inovații cu potențial de creștere și extindere, să rămână doar pe hârtie, din lipsa surselor financiare. Din fericire, sunt oameni, organizații, fonduri care sunt gata să investească în avântul unui startuper. Și tot din fericire, numărul acestor investitori crește atât la nivel internațional, cât și în Republica Moldova. Tot ce trebuie să faci, este să-i convingi că ideea ta, are sorți de izbândă. Îți prezentăm mai jos pe câțiva dintre cei care investesc în ideile locale cu potențial de extindere globală!
BUSINESS ANGELS reprezintă un grup de investitori din Moldova, care sunt gata să investească în startupurile locale și să le ajute chiar să crească de la o idee simplă, la o afacere de succes pe plan internațional. Cei de la Business Angels sunt gata să investească într-o idee inovativă de la 5000 până la 25000 euro. Suma variază în funcție de amploarea planului de business. Mai mult decât atât, cei care trec etapa de selecție beneficiază de un valoros suport informațional și tehnic. Business Angels pune la dispoziția beneficiarilor programe de mentorat, spațiu de lucru, suport legal, acces gratuit la diverse evenimente internaționale specializate.
PROIECTUL USAID DE COMPETITIVITATE ÎN MOLDOVA este un alt investitor care este gata să susțină, inclusiv, startupurile din Republica Moldova. USAID oferă sprijin financiar sub formă de granturi și subvenții. Bugetul maxim a fiecărei alocări de grant va depinde de calitatea, viabilitatea ideilor prezentate, precum și de industria din care face parte startupul. Înainte de a oferi un grant, USAID va atrage o atenție deosebită și la capacitatea de implementare a solicitantului, dar și de activitățile din cadrul grantului. Pentru a beneficia de suportul USAID, antreprenorul trebuie să contribuie și el financiar. În cazul întreprinderilor startup este vorba de cel puțin 20% din valoarea proiectului.
ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU INVESTIȚII ȘI CONSULTANȚĂ este o altă organizație, fondată în luna august a acestui an, care și-a propus să susțină micii antreprenori din Republica Moldova.
Scopurile primordiale ale Asociației sunt: atragerea investițiilor străine, susținerea, ghidarea și protejarea activității investiționale. Beneficiari pot fi persoanele din Republica Moldova care au o idee de startup, precum și antreprenorii care au deja o afacere existentă și au nevoie de resurse investiționale pentru a-și mări afacerea. Asociația oferă consultanță și asistență la elaborarea proiectelor, la implementarea acestora și are grijă să ghideze beneficiarii și post-implementare. În cadrul Asociației găsiți specialiști din diverse domenii precum: IT, turism, agricultură, industrie, energetică etc, care sunt gata să răspundă la orice întrebare a beneficiarilor. De asemenea, Asociația are acces la fonduri de investiții private din întreaga lume. Astfel, suma care poate fi investită într-un startup, sau altul, este stabilită de investitorul care și-a dat acordul pentru a susține o idée, sau alta. Criteriile de bază pentru finanțarea unui proiect este ca acesta sa fie profitabil și fiabil.
Despre U VENTURE, un alt fond care vă poate crește afacerea, putem spune că este un copil al WESTERN NIS ENTERPRISE FUND. De mai mult de două decenii, organizația internațională investește cu succes în companii mici și mijlocii din Republica Moldova și Ucraina. Prin U Venture, fondul și-a propus să dezvolte, în special, startupurile din domeniul tehnologiei informaționale din cele două țări. Experiența vastă și multitudinea de contacte stabilite în întreaga lume de WNISEF, permite echipei de profesioniști de la U Venture să ajute antreprenorul să-și dezvolte afacerea la nivel global. U Venture poate investi într-o idee cu potențial de creștere de la 100.000 la 500.000 USD.
SMART GATE VC, iată încă un fond de investiţii cu sediul în Silicon Valley, care poate fi accesat şi de startuperii moldoveni. Printre co-fondatorii acestuia se numără Hambardzum Kaghketsyan şi Ashot Arzumanyan, doi investitori care au fost, recent, în Republica Moldova şi şi-au manifestat interesul faţă de startupurile moldoveneşti. SmartGateVC susţine, în special, afacerile ce vizează inteligenţa artificială, infrastructura de reţea, securitatea cibernetică, sau biotehnologia. Fondul este gata să ofere un suport financiar de până la 100 de mii de dolari pentru dezvoltarea startupurilor. Mai mult, beneficiarii fondului sunt ajutaţi să-şi extindă bussinesul pe piaţa americană.
Daca crezi cu toată inima în ideea ta şi vrei să te punem în contact direct cu investitorii, te rog să contactezi echipa Dreamups, la adresa hello@dreamups.md
Happy pitching!