Antreprenoarele și antreprenorii trebuie să își adapteze afacerile după necesitățile și realitatea în care se află. Cum ar fi dacă totuși tu poți să conduci realitatea? Elena Poalelungi, antreprenoare din Chișinău ne povestește cum a găsit răspuns la toate incertitudinile ce le-a avut legate de aspectele legale și exportul produselor. Elena a finalizat cu succes masterclass-ul „Legalitate în comerțul online și exporturi pentru IMM-uri” și ne-a povestit despre experiența ei în spațiul digital Dreamclass.
– Cine este antreprenoarea Elena Poalelungi?
– Sunt din Chișinău și am 42 de ani. Administrez două afaceri, una cu vânzarea anvelopelor pentru diferite tipuri de mașini în care sunt implicată de 16 ani și alta cu import și distribuție a încălțămintei, în care activez de 5 ani.
– Cum a afectat COVID-19 activitatea dumneavoastră?
– Noi nu am închis afacerea, dar am fost afectați financiar deoarece vânzările erau minime. De fapt, logic vorbind, business-urile sunt interconectate: când o persoană nu are voie să iasă, să părăsească casa sau alte spații închise, de exemplu, ea nu are nevoie de anvelope. Respectiv, nici mărfurile noastre nu sunt necesare. Pandemia a început din martie și acest fenomen continuă și astăzi, însă când a fost instituită starea de urgență în sănătate publică, am simțit mult efectele pandemiei.
În afacerea cu importul încălțămintei, totul a decurs relativ stabil deoarece distribuția ce o facem este orientată spre supermarket-uri, respectiv acolo am continuat sa vindem, dar oricum vânzările au scăzut.
– Când ați simțit necesitatea că afacerile trebuie să apară în mediul online?
– De mult timp planific să deschid o afacere online, cu piața mai mare decât cea a Republicii Moldova. Aveam multe întrebări anume la capitolul legalitate și export.
În ambele activități am făcut multe importuri și logistic, îmi era totul clar. Dar dacă ești localizat în Republica Moldova și vrei să exporți spre alte pieți, nu știi cum trebuie să procedezi și de care aspecte legale trebuie să tii cont.
– Cum ați ajuns să fiți utilizatoare a platformei „Dreamclass”?
– Am văzut pe rețelele de socializare anunț și așa am intrat pe site, am citit detaliile despre platformă și mi-a stârnit curiozitatea prin faptul că conținutul de pe platformă este unul gratuit, iar de multe ori ceea ce este gratuit nu este valoros. În cazul platformei „Dreamclass”, am fost surprinsă să constat contrariul.
– La care masterclass ați decis să vă înregistrați din cele valabile pe platformă?
– Mi-a plăcut lista de conținut ce am găsit-o pe platformă și planific să urmez și celelalte masterclass-uri, însă cel care mi-a fost necesar a fost „Legalitate în comerțul online și exporturi pentru IMM-uri”.
– Care a fost experiența dumneavoastră în spațiul digital „Dreamclass”?
– Am început cu „Legalitate în comerțul online și exporturi pentru IMM-uri”, deoarece acesta era primul subiect care mă interesa.
Expertul Eduard Sîrbu a relatat toate nuanțele ce ține de vămuire, dar și alte procese detaliate ale acestui domeniu au fost explicate în timp scurt și succint. Sunt bucuroasă că am găsit răspuns la toate întrebările ce le aveam. Următorul curs pe care l-am urmat a fost cel al lui Vlad Vedrașco „Cum să-ți vinzi produsele online”.
– Cui ați recomanda această platforma de masterclass-uri?
– Un aspect interesant a informației redate de pe platformă este faptul că e foarte utilă pentru începători sau cei care doresc să-și pună bazele în domeniile respective. Când lansezi o afacere, toate situațiile relatate în masterclass apar pe parcursul timpului și dacă nu ești pregătit sau nu știi cum să acționezi rapid, va lua mult timp să corectezi lucrurile și vei pierde din venit.
Informația din masterclass este utilă și pentru cei care sunt deja profesioniști în domeniu pentru că cadrul legal este actualizat în permanență la necesitățile timpului.
Personal, mi-a plăcut aspectul să văd de la început toate subiectele abordate în masterclass și să pot să privesc ceea ce mă interesează sau unde am neclarități. Și desigur, faptul că este valabilă informația pe site oricând ai necesitate și poți să înveți după propriul program de activitate.
Platforma „Dreamclass” este dezvoltată cu suportul People in Need Moldova, iar grantul este oferit în cadrul proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova.
Partenerul general al acceleratorului de inovații și antreprenoriat „Dreamups” este Orange Systems
***
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.