INTERVIU: Cunoaște istoria Anei Smoleac, femeia ce a deschis propria afacere în timpul când toate se închideau

IMM-urile din Republica Moldova încă simt consecințe și efectele cutremurătoare ale pandemiei. Însă totuși, se găsesc oameni curajoși, care indiferent de provocări, vor executa planul ce-l au în gând. Ana Smoleac, este un astfel de om curajos. Antreprenoare ce învață în continuu, ea își dezvoltă mai departe afacerea ce a deschis-o exact în cel mai neprielnic moment de lansare a unui business. Ea a descoperit ulterior oportunitate în platforma Dreamclass, pentru ca să poată suplini utilajul tehnic. Ana a înțeles că poate să aplice la un grant, și a privit masterclass-ul despre „Surse de finanțare pentru antreprenori” pe platforma digitatală Dreamclass.

– Cine este tânăra antreprenoare Ana Smoleac?
– Sunt originară din Cimișeni, Criuleni. Actualmente conduc o afacere de familie – „DaMi”, o  cafenea de tipul „to go” și desfășor activitatea în orășelul Vadul Lui Vodă. Afacerea a fost fondată pe 1 noiembrie 2020 și ne bucurăm că recent am sărbătorit un an de la lansare. 

– Pe timp de pandemie mulți antreprenori au decis să pună în pauză activitatea sau să închidă complet afacerile. Care a fost motivația ta de a începe și continua?
– Încă de pe băncile universității visam să am rulota mea și să cutreierez în timp ce lucram, mai ales fiind de profesie tehnolog în alimentație publică, cu teza de licență despre catering și street food. Din păcate, în Republica Moldova nu este permis o astfel de activitate, conform legii trebuie să ai o locație fixă.

Ulterior, am fost în concediu de maternitate aproximativ șase ani și eram la un moment de răscruce: ori mă întorceam la job-ul precedent ori încep o activitate independentă. Soțul meu cunoștea visul meu de mult timp și ulterior mi-a făcut cadou un spațiu ce mi l-a încredințat să-l folosesc după propria dorință. Așa a început și istoria cafenelei „DaMi” 

– Care au fost obstacolele ce l-ați întâmpinat la deschiderea afacerii? 
– Personal, mi-a părut nu neapărat complicat dar a durat mult timp efectuarea autorizațiilor și definitivarea aspectelor legale. Cred că șase luni mi-a luat deplasările la ANSA și verificarea documentelor. Plus, eram cu copil mic și nu puteam să găsesc tot timpul în grija cui să-l las. Am avut parte de suportul soțului care m-a susținut în acea perioadă dificilă.

– Pandemia v-a reinventat ideea de afacere? 
– Audiența inițială a locului deschis era pentru copii și tineri. Aceștia nu aveau voie să iasă de la școală sau din case și, respectiv, vânzările erau foarte mici.Totuși, m-am adaptat ca „DaMi” să fie un loc plăcut acum pentru mămici, cu grijă deosebită ca toate produsele din local să fie proaspete. Ulterior,  numărul de clienți nu neapărat s-a mărit, dar putere de consumare a crescut. Și mă bucur că am parte de încrederea celor care îi deservim. 

– De unde ați au auzit prima dată despre platforma „Dreamclass”?
– O umăresc pe rețele de socializare pe Olga Melniciuc, experta de la investiții.md și am văzut anunțul despre un masterclass despre finanțare, apoi am văzut publicitate pe Facebook și atunci, mai în glumă, mai în serios am înțeles că este un semn! Așa am ajuns pe platformă și am trecut tot masterclass-ul „Surse de finanțare pentru afaceri”.

Cum a fost experiența ta în spațiul digital „
Dreamclass”?
Mi-a plăcut cum informația redată este succintă, la temă și bine punctată. Este utilă și accesibilă nu doar pentru antreprenori, dar și simpli curajoși care vor să știe și alte surse alternative decât credite.

La un moment dat, voiam să cumpăr un aparat de cafea pentru ca să putem deservi mai mulți clienți din cadrul cafenelei și am înțeles că sunt eligibilă să aplic la un grant care îmi va suplini cheltuielile respective. Sper mult că datorită cunoștințelor căpătate din masterclass voi putea să aplic cu succes la grantul „Pare 1+1”.

– Ce mesaj ai transmite antreprenoarelor și antreprenorilor din țară ?  

– Unul din scopurile ce le-am avut când am deschis afacerea a fost de a susține producătorii autohtoni. În cafeneaua „DaMi” plăcinta, ceaiul, ciocolatele, toate bunurile de pe rafturi sunt de la producători autohtoni. Aș dori mult ca să fim toți mai deschiși să ne susținem unul pe altul. Am început cu o cerere de 1 kg de cafea și acum suntem la un consum stabil de șase kg. Este nevoie doar un pic de răbdare ca să ajungem la scopurile ce le dorim. Sunt sigură că împreună putem să crește frumos, indiferent de condițiile ce sunt la nivel local sau global. 

Platforma „Dreamclass” este dezvoltată cu suportul People in Need Moldova, iar grantul este oferit în cadrul proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova. 

Partenerul general al acceleratorului de inovații și antreprenoriat „Dreamups” este Orange Systems

***

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *