Sunt Ruxandra Șterbeț, studentă la master la Facultatea de Psihologie Clinică de la Universitatea de Stat din Moldova și psihoterapeut în formare la București, la moment lucrez ca psiholog școlar la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Chișinău unde mă focusez asupra dezvoltării emoționale a elevilor din clasele primare.
Dar ce înseamnă „bine”?
De obicei încep sesiunile de consiliere cu întrebarea „Cum te simți astăzi?” și am observat un model consistent, răspunsurile mereu erau previzibile și limitate – de obicei un simplu „bine”. Dar ce înseamnă „bine”? Am descoperit că pentru mulți copii (și chiar adulți) este greu să identifice și să exprime emoțiile lor complexe. Această lipsă de conștientizare emoțională mi-a aprins un beculeț în minte astfel am decis ca să aduc un aport și mai mare în comunitatea în care trăiesc.
În primăvara acestui an am descoperit pe rețelele de socializare anunțul de înrolare într-un program de antreprenoriat pentru studentele și studenții din Moldova program și atunci am zis că universul îmi dă un semn, acum trebuie să mă înscriu și asta este calea potrivită pentru a începe propria mea afacere și a aduce un plus valoare societății în care trăiesc prin intermediul dezvoltării psihologiei.
De la joc la povești interactive pentru copii
Ideea inițială ELEVATE a fost să creăm un joc pentru copii prin care aceștia să învețe să-și gestioneze emoțiile, însă pe parcursul programului mentorii mei m-au ajutat să ajung la concluzia că ar fi bine să facem într-un format de poveste interactivă unde ulterior copilul va putea deveni personajul principal și el în poveste își rezolvă problema.
Programul a durat 2 luni, dintre care 8 săptămâni online și 3 zile offline de bootcamp, fiind pentru mine alegerea perfectă. Avantajul sesiunilor online a fost posibilitatea de a mă conecta de oriunde, fie din Chișinău sau București, fără a pierde vreun workshop sau sesiune de mentorat.
Notițele mele abundente, asemenea unui material brut, așteaptă să fie implementate. De la fiecare mentor am primit ceva unic, fie o carte recomandată, fie un videoclip motivațional. În workshop-urile de grup, puteam să adresez orice întrebare mentorilor, care, cu mare deschidere, ne ghidau și contribuiau la cizelarea ideilor noastre.
„Am primit un task în prima zi de bootcamp, un produs final, care eu mă gândeam că în viitor va fi dar nu acum, nu în 3 zile. Era un deadline clar, acum sau niciodată.”
Pentru mine experiența de bootcamp a fost literal 72 ore, non-stop 72 ore, mergeam acasă și oricum mintea mea era conectată cu ce se întâmplă la bootcamp, ce s-a întâmplat și ce va fi mâine. Procesul de bootcamp a fost intens și provocator, dar mentorii m-au ghidat și m-au motivat să acționez.
Ca fondator solo, toată responsabilitatea transformării ideei în realitate a revenit mie.
În prima zi de bootcamp, mentorii rezidenți mi-au oferit un task pentru bootcamp, de a realiza un video complet, cu voce, poveste și animație. Mă gândeam că acest lucru va avea loc în viitor, nu în doar 3 zile, dar am reușit să-l finalizez. Există un termen limită strict, era acum sau niciodată.
Provocarea a fost mare, nu a fost deloc ușor. Văzând colegii colaborând și împărțind sarcinile, m-am simțit presată, având în vedere că trebuia să realizez atât prima, cât și a doua parte a sarcinii. Deși subliniam constant că sunt în căutarea unui co-fondator, toți erau conștienți că sarcina era executată de un singur om și se arătau înțelegători. Totuși, această situație m-a motivat să nu mă las pe mine însămi, deoarece responsabilitatea cădea doar pe umerii mei.
Demo Day-ul, cu necesitatea de a pregăti o prezentare meticuloasă, a reprezentat o provocare. Chiar dacă aveam experiență cu prezentările, includerea tuturor planurilor de afaceri și activităților în 3 minute de pitch a amplificat dificultatea.
Mentorii mi-au venit în ajutor, oferindu-mi idei și sugestii, ceea ce m-a ajutat să structurez prezentarea și să mă simt mai încrezătoare.
La Demo Day, m-a bucurat prezența numeroasă a audienței, interesate de ideile noastre, ceea ce ar putea însemna viitori beneficiari. A fost o provocare să mă adresez unui juriu format din persoane care au realizat multe în viețile lor. Având dubii legate de posibila receptare a ideii mele, am încercat să interpretez reacțiile juriului pe parcursul prezentării.
Deși a fost stresant, cred că în final a mers bine
Experiența mea la Business Campus, un program destinat studenților și studentelor din Moldova, a fost esențială. Am primit mentorat și sprijin din partea experților, care m-au ajutat să transform ELEVATE dintr-o idee într-o afacere concretă și promițătoare. Grantul nerambursabil de 50.000 de lei obținut este un sprijin financiar important pentru afacerea mea prin care pot fac primii pași în lansarea ei.
Deși această primă versiune a startup-ului va fi mai simplă, cu funcționalități de bază, ea va pune fundamentul pentru dezvoltări ulterioare și va genera interes în rândul publicului și potențialilor investitori. Viziunea mea pentru ELEVATE în următorii cinci ani este una optimistă. Mă aștept ca aplicația să fie utilizată de un număr mare de copii, furnizându-le instrumentele necesare pentru a naviga cu succes prin provocările vieții emoționale.
Sfatul meu pentru aspiranții la antreprenoriat este să îndrăznească să facă primul pas, să fie ghidați de pasiune și să caute colaborare și sprijin. Începerea unei afaceri nu este ușoară, dar cu dedicare și efort, ideile valoroase pot prinde viață și pot avea un impact pozitiv în societate.
Ruxandra Șterbeț este una din cei 10 câștigători a programului național de antreprenoriat Business Campus, lansat de Fundația Orange sub umbrela Orange Digital Center și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups.