Imaginează-te într-o lume unde întâlnirile pentru evaluarea performanței tale profesionale nu mai sunt prilej de stres, ci momente de interacțiune captivante și constructive.
OneSyncs, un startup emergent din acceleratorul UpNext by Dreamups, ne arată că acest scenariu este nu doar posibil, ci deja în desfășurare. Acesta nu este doar un simplu software de evaluare, ci un ecosistem unde managerii și angajații navighează împreună spre excelență și creștere profesională.
Povestiți-ne, a fost o experiență personală punctul de plecare pentru OneSyncs? Ați trăit personal problemele pe care acum încercați să le rezolvați cu startup-ul vostru?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Cu siguranță. Experiențele noastre personale în managementul performanței și dezvoltarea angajaților în companii IT au fost fundamentale în conceperea OneSyncs. Am fost martori la cum managementul slab al performanței poate duce la plecarea angajaților valoroși și la scăderea moralului echipei. Ne-am dorit să oferim o alternativă mai eficientă și mai agreabilă la sistemele tradiționale de evaluare a performanței, iar această dorință ne-a condus la crearea OneSyncs.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Într-adevăr, problemele cu care ne-am confruntat personal în domeniul managementului performanței ne-au inspirat să dezvoltăm OneSyncs. Ne-am bazat pe experiențele noastre pentru a înțelege mai bine nevoile reale ale managerilor și angajaților și pentru a crea o soluție care să răspundă acestor nevoi în mod eficient și plăcut.”
Ion, Alexandru, povestiți-ne cum v-ați cunoscut și ce v-a inspirat să începeți împreună OneSyncs?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Ne cunoaștem de pe vremea liceului, unde am fost colegi de cameră în cămin. Amândoi am fost atrași de tehnologie și am dezvoltat o prietenie solidă pe parcursul anilor. Înainte de OneSyncs, am avut chiar o afacere în e-commerce împreună. Experiențele noastre profesionale, de peste 7 ani în managementul performanței și dezvoltarea angajaților în IT ne-au făcut să vedem o nevoie nesatisfăcută pe piață. Am vrut să aducem o soluție care să transforme modul în care companiile gestionează performanța angajaților, și astfel a apărut ideea OneSyncs.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Pe lângă prietenia noastră, experiența mea ca Developer Lead, dar și a lui Ion ca Project Manager în domenii precum banking, retail și gaming ne-a oferit o perspectivă valoroasă asupra provocărilor din domeniul managementului performanței. Am simțit că putem crea ceva care să fie nu doar eficient, dar și plăcut de utilizat. Astfel, am decis să construim OneSyncs, un produs care ne-ar fi plăcut și nouă să folosim.”
Cum experiențele voastre profesionale au devenit sursa de inspirație pentru OneSyncs?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Experiența mea ca Project Manager m-a confruntat direct cu realitatea dureroasă a unui management deficitar al performanței. Am văzut cum angajați talentați părăseau compania, provocând un lanț de reacții negative. Aceste situații afectau moralul echipei și adăugau stres suplimentar celor rămași.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Și eu, lucrând în companii mari, am observat dificultățile managerilor de a menține angajații motivați și conectați la cultura organizațională. Mai ales după pandemie, s-a accentuat nevoia de un management al performanței mai eficient și mai uman.”
Cum ați transformat aceste observații într-o soluție concretă prin OneSyncs?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Discuțiile noastre despre industrie și management ne-au ajutat să identificăm problemele comune. Realizând că nicio companie nu aborda eficient managementul performanței, am decis să aducem o schimbare.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Am intervievat profesioniști din peste 60 de companii, și am aflat că instrumentele existente erau insuficiente și superficiale. Aceste descoperiri ne-au motivat să construim MVP-ul OneSyncs, acum folosit de peste patru companii, pentru a aborda aceste probleme la nivel fundamental.”
Pentru cineva care nu este familiarizat cu termenul de ‘performance review’, cum ați descrie ceea ce face OneSyncs?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Gândiți-vă la OneSyncs ca la un ajutor pentru manageri, care îi sprijină să construiască echipe performante și să păstreze talentele de top în cadrul organizațiilor. Facem acest lucru prin integrarea ușoară cu platforme ca Slack, Teams sau JIRA, evitând astfel necesitatea unei noi platforme plictisitoare de completat date.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Mai mult decât atât, OneSyncs aduce distracție și interactivitate în procesul de management al performanței. Prin gamificare și integrări inteligente, transformăm sarcini de rutină în activități interesante, astfel încât angajații să utilizeze produsul nostru zilnic.”
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Scopul nostru este de a ajuta managerii să dezvolte profesional angajații lor, să păstreze cei mai buni membri ai echipei și chiar să îmbunătățească performanțele celor care au nevoie de un impuls suplimentar. Practic, OneSyncs este un instrument care face evaluarea și dezvoltarea angajaților un proces mai uman și mai eficient.”
Ne puteți oferi exemple concrete despre ceea ce pot realiza utilizatorii cu OneSyncs? Cum diferă experiența de utilizare OneSyncs față de modalitățile existente?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Sigur! Să începem cu feedbackul instant. Utilizatorii noștri pot oferi feedback specific și imediat colegilor lor, bazat pe situații reale. Aceste feedback-uri sunt apoi salvate pentru fiecare persoană și pot fi revizuite de manageri în timpul evaluărilor salariale sau de performanță. Astfel, captăm o imagine completă a performanței pe tot parcursul anului.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Acest lucru este mai eficient decât feedbackul tradițional 360, unde adesea feedback-urile sunt generale și bazate pe amintiri recente. Cu OneSyncs, nimic nu se pierde din ceea ce s-a întâmplat pe parcursul întregului an.”
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Pentru a încuraja oferirea acestor feedback-uri instant, am dezvoltat funcționalitatea ‘Snacks’, care este bazată pe recompense și gamificare. Fiecare persoană primește ‘snacks’ pentru feedback-urile pe care le oferă sau le primește. Există chiar și un clasament în echipă, ceea ce promovează o competiție sănătoasă și oferă managerilor o perspectivă asupra proactivității membrilor echipei.”
Care este filozofia din spatele produsului vostru?
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Filozofia noastră se concentrează pe împuternicirea angajaților, încurajând angajamentul și împlinirea profesională. Prin OneSyncs, oferim claritate asupra obiectivelor și performanței, promovând un mediu de lucru în care feedback-ul onest și susținerea colegială contribuie la dezvoltarea personală a fiecărui angajat. Toate acestea sunt realizate într-un mod captivant, cu ajutorul gamificării și tehnologiei.”
Ați avut momente de pivotare sau revelații cheie care v-au ghidat spre soluția finală?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Inițial, ne-am concentrat mult pe întâlnirile individuale 1-la-1. Dar pe măsură ce timpul a trecut și am realizat mai multe interviuri cu utilizatorii, am înțeles că problema era mai complexă și mai obscură decât ne imaginam. Soluțiile existente nu rezolvau problema, în special după pandemia COVID-19.
Un exemplu de pivotare la noi a fost trecerea de la un instrument simplu pentru întâlniri eficiente 1-la-1 în timpul evaluărilor salariale, la o platformă complexă de management al performanței și al personalului, cu funcționalități de feedback, stabilirea obiectivelor și altele. Acest pivot ne-a ajutat să ne apropiem de soluția ideală pentru nevoile actuale ale pieței.”
Ce înseamnă pentru voi să faceți parte din ecosistemul Dreamups și programul UpNext?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Pentru OneSyncs, ecosistemul Dreamups înseamnă acces la o rețea valoroasă de persoane cu gândire similară din industrie. Este esențial să te înconjori de oameni care împărtășesc aceleași ambiții și care te susțin în construirea unei afaceri de succes în IT, mai ales aici, în Moldova. Dreamups este un pionier în susținerea startupurilor locale și ne bucurăm să facem parte din acest progres.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Programul UpNext a fost o experiență extraordinară pentru dezvoltarea noastră. Atât eu, cât și Ion, în ultimele 6 luni, am învățat mai mult decât în ultimii ani, beneficiind de cunoștințe teoretice și practice de la experți din industrie. Am avut ocazia să validăm ideile noastre și să confirmăm că sunt practici bune în dezvoltarea produselor și afacerilor. UpNext ne-a oferit încredere în continuarea proiectului nostru și ne-a ajutat să construim relații de lungă durată cu parteneri și prieteni.”
Unde vă pot întâlni cei interesați să vă cunoască personal?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Pe 28 decembrie, vom fi prezenți la Demo Day UpNext x Christmas Party, organizat de Dreamupst. Este ultima noastră prezentare în acest program și o oportunitate perfectă de a ne întâlni cu potențiali colaboratori și membri ai comunității. Locurile sunt limitate, deci îi încurajăm pe cei interesați să se grăbească și să-și asigure biletul la eveniment.”
Cum pot utilizatorii potențiali să testeze produsul OneSyncs?
Ion Olari (CEO, OneSyncs): “Pentru testare, companiile interesate pot completa formularul de pe site-ul nostru. Mă voi ocupa personal să le ofer o demonstrație a platformei.”
Alexandru Tonu (CTO, OneSyncs): “Plus, oferim o lună gratuită pentru echipe de până la 9 persoane, ca încurajare pentru early adopters. Este o oportunitate excelentă de a testa beneficiile OneSyncs.”
UpNext este susținut de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, cu sprijinul proiectului Innovate Moldova, finanțat de USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Suedia, UKaid, și susținut de comunitatea de business angels Mozaic și de Western NIS Enterprise Fund, care sprijină inițiativele ce promovează reforme în Ucraina și Moldova prin proiecte transformatoare.
Djulia Bishir, Head of Communication at Dreamups