Upcelerator by Dreamups. Cunoaște finaliștii ediției 2023 de accelerare

Acceleratorul de startup-uri tehnologice în faza de idee, Upcelerator, organizat de Dreamups, și-a definit finaliștii. 6 echipe au prezentat ideile în fața unui juriu calificat, iar cele mai bune idei au fost premiate de către partenerii programului.

Timp de 4 luni, fondatorii au construit propria afacere de la zero, au definit și au pus în practică un plan de afaceri viabil, au dezvoltat un produs minim viabil (MVP) și au interacționat cu peste 30 de mentori, atât locali, cât și internaționali (conectați din peste 10 țări din întreaga lume).


Evenimentul de absolvire și de prezentare a ideilor finale a programului Upcelerator a avut loc pe 29 iunie în incinta Orange Digital Center.

Aliona Rotaru, Directoare Executivă, Dreamups a menționat: „La Dreamups, am crezut întotdeauna că fiecare este un inovator și un fondator înnăscut, capabil să dezvolte soluții și produse care pot face din această lume un loc mai bun. Pe parcursul călătoriei noastre de aproape 8 ani, am lucrat cu până la 7000 de beneficiari direcți, am crescut 50 de startup-uri de la zero și am strâns 750.000 de EURO pentru 8 startup-uri doar până la sfârșitul anului 2022. Astăzi, adăugăm cu mândrie încă 6 startup-uri promițătoare în familia noastră.”


La eveniment au fost prezenți și partenerii programului:

Cristian Cerneanu, Entrepreneurship & Startups Manager, Proiectul Tehnologiile Viitorului –Suntem alături de Dreamups și fondatori încă de la începutul acceleratorului. La FTA suntem implicați să ajutăm ecosistemul de startup din Moldova, să oferim suportul startup-urilor pentru a avea posibilitatea de a lucra ușor, cel puțin până vor deveni scalabili.

Stella Jemna, Moldova Country Representative, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – „Este primul vostru pas spre accelerare și suntem aici pentru a vă susține. Vă urez mult succes, idei puternice pe viitor, iar cel mai important – realizarea acestora.”

Echipele au fost apreciate de membrii juriului, pentru a identifica cel mai promițător startup pregătit să primească un grant de 5000 EURO pentru dezvoltarea sa ulterioară – finanțat de WNISEF, și premiul pentru cel mai bun pitch – oferit de Bloomcoding.

Membrii juriului care au evaluat echipele sunt: Aliona Rotaru (Directoare Executivă Dreamups), Denis Filatov (Investment Director, Horizon Capital), Ghenadie Cernei (Investor), Emil Chichioi (CEO & Founder Bloomcoding), Veronica Covali (Angel Investor, Co-Founder Stilio). 


[x3 fotografii: Fondatorii de startup, juriu]

Startup-ul „M-eat: meet & eat” a fost premiat pentru cel mai bun pitch cu 500 EURO, de către Bloomcoding:

M-eat, Fondatori: Sergiu Cașu, Andrian Motelica, Madia Mohammadi – o platformă digitală care oferă proprietarilor de restaurante instrumentele necesare pentru a îmbunătăți experiența culinară și de a crește eficiența. Soluția include un meniu digital, apel rapid pentru chelner, solicitări de plată, feedback și un chat privat pentru clienți. 

Emil Chichioi a menționat:Am oferit premiul echipei pentru abilitatea de a vinde. Căci în calitate de fondator, ceea la ce trebuie să distingi, este capacitatea de a vinde clienților și către potențialii investitori. Acest startup a reușit să ne convingă că sunt o echipă care poate executa.

Startup-ul „Trade of Knowledge” a câștigat grantul în valoare de 5.000 EURO, de către Western NIS Enterprise Fund:

Trade of Knowledge (TOK), Fondatoare Mădălina Ciocanu, Mamiko Nagasaka –  primul sistem de schimb comunitar pentru mentorat destinat artiștilor. Este un sistem de schimb pentru abilități și cunoștințe care susține învățarea continuă și construiește o comunitate.

În acest context Stella Jemna a notat: „Mă bucur mult să văd că o femeie primește acest premiu, pentru o idee atât de reușită. Considerăm că va fi primul pas spre a construi startup-ul. Totodată, WNISEF va fi în continuare alături de voi de fiecare dată când veți excela.”

La fel, în cadrul  Demo Day au fost prezentate următoarele idei de startup:


Loopsy, Fondatoare Elena Bolocan, Daniela Ghimp – o platformă online intuitivă pentru cumpărarea și vânzarea hainelor second-hand. Platforma va conecta cumpărători și vânzători într-un spațiu sigur și prietenos, facilitând tranzacții fără probleme pentru hainele deja folosite, cu ajutorul tehnologiei AI.


REDU, Fondatori: Eugen Camenscic, Alexandru Cozlovschi, Gabriel Turețchi este o platformă digitală națională care oferă sfaturi privind energia și gestionarea facturilor și care va conecta toate facilitățile într-o singură factură. De asemenea, reprezintă începutul rețelei inteligente (SMART GRID), care permite cumpărarea de energie de la alte persoane.

„Yes/No”, Fondatori: Doina Cebanu, Ion Guzun, Neonil Roșca, Raisa Țurcan – dispozitiv simplu și prietenos pentru utilizatori va permite persoanelor cu dizabilități să comunice ușor cu asistentul de urgență. Dispozitivul va fi mic, portabil și va facilita transportul și utilizarea în caz de urgență.

Artnfuze, Fondatoare Ana-Maria Mîncu – un studio online și offline, dedicat deblocării potențialului creativ al copiilor. Prin intermediul unei experiențe de artă holistică, platforma promovează dezvoltarea abilităților artistice și motorii fine. Startup-ul încurajează starea de prezență și valorifică autoexprimarea.

[x4 fotografii: Fondatorii fiecărui startup – Loopsy, REDU, Yes/No, Artnfuze; le arnajați cum considerați că ar fi mai potrivit]

Upcelerator este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, și susținut de Comunitatea de Investitori „Mozaic”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *